Oversikt over de ulike typer melkesyrebakterier og deres funksjon

Bifidusbakterien 

Dette er den mest dominerende bakteriearten hos babyer som får brystmelk. Hos voksne er denne arten også veldig viktig og helt avgjørende for motstandskraften ovenfor angrep fra skadelige bakterier, sopp og virus. Bakterien beskytter omgivelsene i tarmen ved å produsere organisk syre, som igjen har en probiotisk virkning.  

Bifidus-bakteriene forhindrer candida soppen i å trenge gjennom tarmveggen og bli den langt farligere systemiske formen candidiasis. Videre virker stoffskifteproduktene fra bifidus-bakteriene fremmende på tarmbevegelsen og forhindrer dermed forstoppelse. Det er kjent at “ikke utskillere” har færre bifidus-bakterier i tarmen. Dette er en av årsakene til at disse oftere sliter med candida overvekst og/ eller forstoppelse. 

Lactobasillusbakterien 

Lactobacillus acidophilus aktiveres faktisk allerede i tynntarmen! Her produserer den en rekke næringsstoffer, blant annet melkesyre, B-vitaminer og enzymer, samt flere naturlige antibiotiske forbindelser. De bakterieproduserte enzymene fremmer også fordøyelsen og bedrer opptaket av kalsium, samt hemmer virkningen av de skadelige forråtnelsesbakteriene i tarmen. De hemmer også bakterie, sopp og virusangrep samt har en virkning i forhold til bekjempelse av ulike tarmsykdommer og kreft. Min erfaring er at dersom man har fordøyelsesproblemer med tilleggsplager i form av hjertebank og indre uro, kan L. acidophilus være til stor hjelp. Dette fordi hjertet er knyttet til tynntarmen, så ubalanse i tynntarm vil kunne slå ut i form av ubehag og uregelmessigheter på hjerte. 

Lactobacillus rhamnosus har en veldig høy stabilitet og er så mye som ti ganger mer formeringsdyktig enn L. acidophilus.  Videre produserer den den viktige L(+) melkesyren motsatt av D (-) melkesyren. Disse melkesyrene likner på hverandre, men L(+) melkesyren har vist seg å styrke kroppen ved kreftbehandling. Videre er L. rhamnosus mer motstandsdyktig overfor gallesyre og gram- negative bakterier enn de andre melkesyrebakteriene. 

Streptokokkus  

Streptokokkus faecium/durans har en rask fordoblingstid på ca. 19 minutter, hvor andre melkesyrebakterier kan ha opptil en times fordoblingstid, det vil si at en bakterie blir til to i løpet av en time, og de to blir til fire i løpet av enda en time osv. S.faecium har også en bedre stabilitet overfor lav PH og større resistens overfor pencillin. Videre har S. faecium hemmende virkning på gule stafylokokker, E.coli, S. enteritidis, Shigella, Salmonella og Listeria samt virker positivt på tarmepitelcellenes funksjon.  

Hva kan man forvente av en sunn tarmflora? 

De gode tarmbakteriene lever av prebiotiske fibre fra kosten vår samt blodtypeantigenene som befinner seg i tarmslimhinnen, og har følgende oppgaver / virkninger på egen hånd eller via deres stoffskifteprodukter: 

  • Beskytter mot kolonisering av skadelige bakterier og sopp. 
  • Produserer organiske syrer, særlig melkesyre som opprettholder tarmens normale pH- verdi, bedrer opptak av vitaminer og mineraler samt er en god energikilde. 
  • Spalter fytinsyre slik at opptaket av kalsium, sink, jern og magnesium blir bedre. 
  • Stimulerer persistaltikken slik at avfallstoffer utskilles fortere og bedre. 
  • Dannelsen av vitamin B og K. 
  • Er avgiftende, antibiotiske, kolesterolsenkende og kreftforebyggende. 
  • Stimulerer immunforsvaret hos små barn slik at risiko for allergier minker. 

Det sies at så mye som 75 % av alle sykdommer starter med ubalanse i tarmfloraen. Ta vare på tarmen og den vil ta vare på deg!

Legg igjen en kommentar