EPIGENETIKK

Epigenetikk – hvordan påvirker det din helse?

Epi betyr over!

Det epigenetiske er beskjeder/markører som sitter på toppen av genene våre og gir cellene instrukser om hvordan de skal lese og uttrykke sitt dna. Selv om alle celler i kroppen inneholder nøyaktig samme dna, vil aldri en hudceller bli til en øyecelle eller en benceller bli en levercelle. Og årsaken til dette er nettopp pga disse markørene som sitter oppå genene våre og forteller cellene om de skal aktiveres eller ikke. De ulike cellene har ulike beskjeder om hvordan de skal lese sitt dna, og derfor vil aldri en hudcelle bli til noe annet enn en hudcelle.

Men, veldig mange av våre gener kommer med en såkalt «volum knapp», det vil si at de kan aktiveres og deaktiveres alt ettersom hvilke instrukser som blir gitt. Et eksempel på det er når vi utsettes for sol. Da får melanocyttene beskjed om å øke aktiviteten på genene som styrer melaninproduksjonen. Genene blir skrudd på «høyere volum» og det produseres mer melanin for at vi ikke skal bli brent.

Epigenetikk er rett og slett interaksjonen mellom genene og miljøet vi lever i.

Agouti mus

Mye av studiene rundt epigenetikk er gjort på såkalte Agouti mus. Disse har gitt forskerne svar på hvordan den epigenetiske programmeringen som skjer i fosterlivet påvirker avkommets helse resten av livet.

Agouti mus er i utgangspunktet slanke mus med en karakteristisk brun pels. Men når disse får mat som er fattige på såkalte ‘metylgrupper’ føder de avkom med gul pels som raskt utvikler overvekt. Dette har undret forskerne. Hvordan kan to genetisk identiske mus se helt forskjellig ut? Den ene har brun pels og den andre har gul pels. De fant ut at dersom de ga brune slanke agouti mus mat fattig på metylgrupper under svangerskapet, fødte de avkom med gul pels. Men ikke bare det, musene med gul pels utviklet raskt overvekt, metabolsk syndrom og diabetes. Dersom forskerne tilsatte metylgrupper i museforet og ga til gravide agouti mus, ble avkommet igjen født med brun pels og holdt seg slanke hele livet.

Det viser seg at den gule pelsen reflekterer aktiviteten til flere fedme gener. Det er ingen logisk forklaring på hvorfor økt aktivitet av disse «agouti» genene skal gi musa gul pels, men slik er det bare. Med andre ord, musas utseende reflekterer musas helse og sykdomsrisiko.

MEN HVA MED OSS MENNESKER?
Forskning har funnet ut at det samme skjer med oss mennesker. Vi blir også epigenetisk programmert i fosterlivet. Er din prenatale tid preget av et rolig miljø med næringsfull mat rik på metylgrupper? Da har du vært heldig, og mange av dine «dårlige» gener har blitt skrudd av, altså metylert, kanskje for alltid? Har du derimot hatt en ustabil tilværelse i mors mage,vært utsatt for mye stress, fått feil eller lite næring fattig på metylgrupper, ja da har du et tøffere liv i møte. Dine «sykdoms» gener har blitt aktivert og du har blitt født med et mye dårligere utgangspunkt enn kanskje dine søsken?

Det interessante her er at hvordan du ble programmert i din mors mage, hvordan dine gener ble «lært opp» til å reagere på omgivelsene, kan måles på deg. Av samme grunn som at agouti mus blir gule når fedme genene er aktivert, har vi mennesker ulike kroppsmål, fingeravtrykk samt symmetri som resultat av våre geners interaksjon med miljøet i mors mage. Forhold mellom lårben og leggben, overkropp og underkropp, sier blant annet noe om hvor mye veksthormon du var utsatt for.

Ta kontakt for en uforpliktende samtale

Finn ut av din genotype og SWAMI skreddersyr en kostholdsplan helt unikt for deg!

Genotype

Din genotype er et resultat av dine gener og ditt prenatale liv. Din genotype reflektere aktiviteten til dine gener og din sykdomsrisiko resten av livet. Genotypen din bestemmer også hvilken mat du vil gå ned i vekt av og hvilken mat som gir deg vitalitet.

Jeg hjelper deg med å finne ut av din genotype. Dette klarer jeg blant annet ved hjelp av en rekke biometriske målinger, fingerprintanalyse, samt kartlegging av din sykehistorie. All denne informasjonen, i tillegg til din blodtype, legges inn i SWAMI programmet, som så gjennom 12.600.000 kalkulasjoner bestemmer en kostholdsplan som er helt unikt for deg og din genotype.

SWAMI gir deg svaret på hvordan du kan skru ned aktiviteten på dine «sykdomsgener», samt øke aktiviteten på dine «helse gener».

Er du klar for å finne ut av hvem du er i denne verden? Og ta grep som kan forandre ditt liv?