Kan mange av dine plager skyldes histaminintoleranse?

Er du plaget med søvnløshet, hodepine, migrene, PMS humørsvingninger, kraftige menstruasjoner, smertefulle menstruasjoner, ømme bryster, angst, elveblest, kløende hud, trang til å tisse eller tendens til å rødme?

Da kan det være du har histaminintoleranse.

Histaminintoleranse oppstår når inntaket og/eller egenproduksjonen av histamin overstiger kroppens kapasitet til å bryte det ned.

Histaminintoleranse rammer kvinner mye oftere enn menn. Hvorfor? På grunn av østrogen!

Østrogen stimulerer mastceller til å frigjøre histamin. Mange kvinner opplever derfor histamin symptomer når østrogennivået er på topp, altså ved eggløsning. Hodepine, migrene og angst er vanlig for mange kvinner på denne tiden.

Den andre tiden i måneden når histamin symptomene er mer vanlig, er få dager før menstruasjon (PMS-tid) når progesteronet begynner å synke. Så når det faller, blir østrogen veldig høyt i forhold til progesteron. Dette er kjent som relativ østrogendominans. Symptomer som angst, søvnløshet, elveblest, ømhet i brystene og migrene er vanlig for mange kvinner på denne tiden.

Kvinner kan også oppleve menstruasjonssmerter på grunn av histamin da det stimulerer den glatte muskulaturen i livmoren.

Så vi vet at østrogen stimulerer mastceller til å frigjøre histamin, men det som også skjer er at histamin stimulerer eggstokkene til å produsere mer østrogen! Dette er altså en ond sirkel av histamin – østrogen – histamin!!!

Diaminoksidase (DAO) er et enzym som produseres i nyrene, thymus og tarmslimhinnen i fordøyelseskanalen. Dets primære funksjon er å bryte ned overflødig histamin i kroppen. Det viser seg at østrogen hemmer DAO-enzymet, som er nødvendig for å bryte ned histamin i tarmen, mens progesteron øker DAO-enzymaktiviteten. Med andre ord så har du mest sannsynlig histaminintoleranse dersom du har østrogendominans.

Overgangsalderen

Østrogennivået synker generelt etter overgangsalderen, men under selve overgangsalderen skjer det en stor økning i østrogen. Denne økningen i østrogen stimulerer frigjøringen av histamin. Videre begynner progesteronnivået å synke. Så igjen, vi har mer østrogen og mer histamin. Økt østrogen nedregulerer DAO-enzymet, og det lavere progesteron nivået er ikke tilstrekkelig nok til å støtte DAO-enzymaktiviteten.

Kvinner i overgangsalderen kan utvikle histamin symptomer som kløende hud, elveblest, blæreirritasjon og at det haster med å tisse for første gang. Hodepine, angst og søvnløshet er også svært vanlig.

Allergi eller histaminintoleranse?

Hos noen med histaminintoleranse kan symptomene på histamin opphopning forveksles med allergi. Dette er typisk rett etter inntak av mat som inneholder histamin. Typiske symptomer melder seg som kløe i halsen og ørene, vekslende rennende og tett nese, nysing, oppblåst urolig mage, kvalme, løs mage, halsbrann, svimmelhet og generell sykdomsfølelse. Dette skjer da ofte etter inntak av histaminrik mat som spekemat, melkeprodukter (særlig harde lagrede oster), hermetisert mat og da særlig fisk som tunfisk og makrell og alt av fermentert mat. Ettersom det finnes histaminreseptorer i alle kroppens organer, kan symptomene variere veldig. Noen kan få så kraftig reaksjon at de også kaster opp. Disse menneskene produserer ofte altfor lite DAO- enzym i tarmslimhinnen. Dette kan også gå i arv.

Histaminintoleranse henger nesten alltid sammen med en dysbiotisk tarm. Ofte har disse menneskene for mye av visse tarmbakterier som øker histaminproduksjonen og for lite av de bakteriene som bryter det ned.

Også SIBO er en trigger for histaminintoleranse.

Så hva kan du gjøre?

Dette er viktig:

– Balansere hormonene med persontilpasset kosthold og div. kosttilskudd

– Styrke leveren med ulike bitre urter.

– Tette evt. lekk tarm med riktige tarmbakterier, aminosyrer og omega 3 fettsyrer.

– Ta tilskudd av DAO enzymer sammen med histamin rik mat dersom produksjonen er lav i fordøyelsen

– Holde seg unna all histamin rik mat i en detox periode på 3 uker

– Spise kun fersk mat

– Jobbe med stressmestring

– Prioritere søvn!

SWAMI har en egen «knapp» man kan trykke på dersom man mistenker histaminintoleranse hos klienten. Automatisk vil da kostholdsprogrammet fjerne den maten som bidrar til økt histamin. Dette gjør det enklere for klienten som da slipper å huske hva en skal og ikke skal holde seg unna. Noen matvarer inneholder histamin, andre stimulerer frigjøringen av histamin fra mastcellene, så dette kan være veldig vanskelig å finne ut av på egenhånd. Lektiner feil for ens blodtype skader også de små mikrovilli, som igjen fører til økt histaminproduksjon i tarmslimhinnen i forsøket på å reparere vevsskaden som oppstår.

Histamin og svimmelhet

Er du mye svimmel eller har krystallsyke? Også her ser det ut som histamin har skylda! Dette kan du lese mer om her :

En kommentar om “Kan mange av dine plager skyldes histaminintoleranse?”

 1. Anette Mørk er helt fantastisk i sitt fag og er unikt medmenneske som alltid er «på» for sine kunder!
  Jeg var diagnostisert med ME men med lite utredning, alt måtte man ta tak i selv. Med beskjed om å gå hjem og slappe av.. Har tidligere tatt forskjellige matintoleransetester, har også vært innom den vanlige blodtypedietten uten å klare å pusle det sammen selv med handleliste og oppskrifter.
  Hos SWAMI får man alt på app sådet er enkelt å ha med på mobil overalt.
  Hos Anette fikk jeg meget god oppfølging mht matoversikt, histaminer og lektiner og de beste vitaminer og mineraler.
  Jeg ble ufør for etpar år siden og har hanglet meg igjennom hverdagen i mange år før det og prøvd å fungere så godt som mulig fra dag til dag.
  Har egen frisørsalong og 2barn i skolealder så å bare hangle rundt passer absolutt ikke inn noen plasser.
  Når alle har vært ute av huset har jeg måtte sove de timene jeg har vært alene for å ha overskudd til ettermiddagen.
  Har vært fryktelig syk, slapp og slitt med fordøyelse i mange år og følt meg direkte influensasyk med feber og betennelse og visste ikke hva jeg kunne spise til slutt for alt ble feil og hadde vondter overalt. Klarte å gå 10min med hunden men har flere ganger måttet bli henta hjem i bil…
  Starta med SWAMI da jeg hadde slitt med helsa så lenge og virkelig var helt desperat etter å finne noen som kunne hjelpe.
  Jeg pløyde gjennom nettet og Facebook hvor Anette hadde kommentert noe.
  Jeg tok kontakt på messenger og fikk svar med en gang!
  Hadde egentlig ikke råd akkurat da men hadde faktisk ikke råd til å ikke ta imot den hjelpen og kompetansen hun satt inne med.
  Etter 2mnd hadde jeg mer overskudd og feberfri, ingen vondter og gått ned 14 kg.
  Er en vei igjen før man er tilbake til det som en gang var når man har vært i tåka i mange mht jobb og trening men jeg har klart å være litt på jobb og gått litt lengre turer med hunden og har klart å gå helt hjem igjen og ingen formiddagssøvn.
  Det betyr så inderlig mye at man finner «den rette» og Anette svarer på alt til nærmest «alle døgnets timer».
  Ja jeg har hatt mange spørsmål underveis og har man har en man kan stole på som har løsningen så er det ikke så vanskelig med omstilling av mat og som du ser har enorm funksjon.
  Har spist kun av medisinsk mat men har nå hatt en hel helg med litt utskeielser av «unngå»-mat, det blir nok ikke mange av for det var virkelig deilig med mat man ikke blir syk av enda det er så enkelt som ren mat fra butikken.
  SWAMI er jo også «smittsomt» for andre rundt,nå spiser alle det samme uten at det er fokus på annet enn å være sunn og frisk!
  Tusen takk,Anette!

  Svar

Legg igjen en kommentar