Probiotika-fremtidens medisin?

Det finnes ulike typer bakteriearter, og flere ulike stammer innen hver art. Mange bruker betegnelsen ‘stamme’ når de egentlig mener art. Så det gjelder å holde tungen rett i munn. La oss for eksempel se på Lactobacillus rhamnosus. Lactobacillus rhamnosus tilhører slekten ‘Lactobacillus’ mens rhamnosus er arten. Så hva er egentlig stammen her? Det er bokstavene og tallene som kommer etter arten som betegner stammen. Så i dette tilfellet står ikke stammen oppført. Står det kun L. rhamnosus på innholdsfortegnelsen, så sier det egentlig ikke noe om hvilken stamme det er.

De ulike stammene innen en art kan ha ulik funksjon i kroppen, og en stamme kan ha mange funksjoner samtidig.
Det er altså stammen (tallene og bokstavene bak artsnavnet) som bestemmer funksjonen til probiotikaen.

Det er et hav å velge mellom og ikke alltid lett å treffe riktig i forhold til ens behov.

Det finnes mange stammer innen Rhamnosus arten. Her er noen eksempler:

LACTOBACILLUS RHAMNOSUS GR-1:

– En av de mest studerte stammene for kvinners intime helse, som i flere studier har vist seg effektiv mot trøske, bakteriell vaginose og blærekatarr.

LACTOBACILLUS RHAMNOSUS LRB:

– Har vist antibakteriell effekt mot flere typer streptokokker.

LACTOBACILLUS RHAMNOSUS GG (LGG):

– Mest studerte bakterestammen. Finnes i Biola og brukes ofte i forbindelse med feriemage. Bakteriestammen har en immunmodulerende effekt og har også vist seg i randomiserte kontrollstudier å bedre konsentrasjon hos barn og voksne med ADHD.

Visste du at forskjellige bakteriestammer innen samme art også kan ha motsatt effekt? En stamme innen en art kan for eksempel fremme kroppens histaminproduksjon, mens en annen stamme innen samme art kan senker den. Så har du et veldig reaktivt immunforsvar eller er histamin intolerant, kan det være lurt å velge en probiotika som ikke bidrar ytterligere til økt histamin i kroppen.

LACTOBACILLUS REUTERI MM53:

Også kjent som DSM 17938, ATCC 55730 og SD 2112, er en H2-histamin blokker, og kan være verdt et forsøk ved histaminintoleranse. Den har også vist seg effektiv ved GERD / syre reflux.

BIFIDOBAKTERIER
Bifidobacterium longum BB536 og Bifidobacterium infantis 35624 (kjent som B. longum 35624) har også vært forsket på i forhold til å blokkere histamin. I kombinasjon har de vist seg å dempe allergiske reaksjoner ved å redusere histamin nivået. De har også vist seg å påvirke genene for histamin 1-reseptorer og histidindekarboksylase, noe som reduserer dannelsen av histamin fra aminosyren histidin.
En annen studie har også vist at Bifidobacterium infantis 35624 har en sterk betennelsesdempende effekt i hele kroppen.

Uansett årsak til allergier og svekket immunforsvar, så er det viktigste å støtte immunforsvaret, senke betennelse og helbrede tarmen med riktig kosthold. Kosthold er veldig individuelt og bør persontilpasses for å oppnå best helsegevinst også på sikt. Det kan være lurt å bruke blodtypespesifikke pro og prebiotika (Polyflora) for å støtte opp under økosystemet i tarmen. Så kan man bruke spesifikke bakteriestammer mer medisinsk når ting er som verst. Å ta en bakteriestamme alene over lang tid er ikke å anbefale, men kan være veldig effektivt i perioder som en kur.

Legg igjen en kommentar