Er redusert Sukrase-Isomaltase enzym en medvirkende faktor til din IBS?

Hva er Sukrase-Isomaltase?

👉🏻Sukrase-isomaltase er et fordøyelsesenzym som er ansvarlig for å fordøye sukrose (også kjent som bordsukker), stivelse og maltose (et sukker som finnes i korn). I menneskekroppen finnes det i tynntarmen, hvor det bryter ned sukker før det tas opp i blodet. Sukrase-isomaltase er avgjørende for fordøyelsen av de fleste av våre karbohydrater.

👉🏻0,4% av befolkningen har medfødt sukrase-Isomaltase defekt (CSID). De har ikke funksjonelle SI-enzymer og kan ikke fordøye sukrose, maltose og stivelse i det hele tatt. Når de spiser mat som inneholder disse næringsstoffene, opplever de magekramper, oppblåsthet, gassproduksjon og diaré. Disse problemene kan igjen forårsake underernæring og nedsatt vekst hos barn.

👉🏻I tilfeller der kraftig diaré og oppblåsthet dominerer sykdomsbilde hos de med IBS, kan det være at pasienten har en udiagnostisert CSID!

Mutasjoner (SNP’s) på sukrose-Isomaltase genet (SI) og IBS-D samt IBS-M

👉🏻Mens defekt sukrase-Isomaltase enzym er best kjent for å forårsake CSID, er det mulig at mindre reduksjoner i SI-aktivitet kan være årsak for noen tilfeller av IBS.

👉🏻Faktisk fant en studie av 1887 personer ut at varianter av SI var betydelig mer vanlig hos IBS-pasienter enn hos matchede kontroller. Den mest signifikante mutasjonen var rs9290264, som kan redusere enzymatisk aktivitet med opptil 35 % sammenlignet med SI-enzymet uten skadelige varianter. Så mange som 10-15 % av europeere er heterocygote for dette genet. Noe som betyr at de lettere blir oppblåst i magen av karbohydrater. Er man homocygote, har to kopier slik som meg, er sjansen for IBS nesten firedoblet iforhold de de som ikke har denne mutasjonen.

IBS er som sagt veldig kompeks. Årsakene er ulike og det vil derfor aldri finnes en kur for alle. Ikke engang fekaltransplantasjon vil hjelpe alle. Ofte er det kombinasjon av faktorer som er årsaken. Jeg personlig har både mutasjon på rs9290264 genet, noe som betyr at jeg må passe på mitt karbohydrat inntak. Jeg har også problemer med lektiner, oxalater samt overaktive serotonin reseptorer i tarmen. Uten persontilpasset kosthold samt kosttilskudd ville jeg aldri klart å holde min IBS i sjakk.

Legg igjen en kommentar