Ugress, men også hormonregulator og virusfelle!

I tradisjonell urtemedisin har brennesle blitt brukt som styrkende næringsmiddel, samt til behandling av blant annet leddplager og gikt, astma, hoste, allergier, forkjølelse, urinveisplager og hudplager, og som en vanndrivende urt. Både rot og blader har blitt brukt. Selv om brennesle bladene har mange medisinske egenskaper, så har brenneslerot noen helt unike egenskaper i forhold til å balansere hormonsystemet hos både kvinner og menn, agglutinere candida og hemme en rekke virus, derav covid- 19. Mer om sistnevnte her : https://www.researchgate.net/publication/49852734_Inhibition_of_Severe_Acute_Respiratory_Syndrome_Coronavirus_Replication_in_a_Lethal_SARS-Cov_BalbC_Mouse_Model_by_Stinging_Nettle_Lectin_Urtica_Dioica_Agglutinin_UDA

Brenneslerot inneholder følgende terapeutiske stoffer:

Aminosyrene glysin, cystein og tryptofan

Flavonoidene: myricetin, quercetin, kaempferol og rutin.

Fytosterolene: β-sitosterol, 7β – hydroksysitosterol; 7α-hydroksysitosterol og stigmasterol.

Brenneslerot og hormonsystemet

Brenneslerot virker balanserende på kjønnshormonene hos både kvinner og menn! Det er primært to stoffer som er viktig for å holde hormonnivået vårt i sjakk. Disse er seksualhormonbindene globulin (SHBG) og enzymet aromatase. Brenneslerot har vist seg å ha en modulerende effekt på hormonnivåene nettopp ved å påvirke disse to proteinene.

Seksualhormonbindende globulin er et transportprotein som lages i leveren. SHBG binder seg til og transporterer tre hormoner hos menn og kvinner. Disse hormonene er østrogen, dihydrotestosteron (DHT) og testosteron. Av de tre hormonene er testosteron den mest klinisk relevante.

Høye SHBG-nivåer betyr at lite testosteron er tilgjengelig for vevene. Det kan føre til redusert sexlyst hos kvinner mens det hos menn kan forårsake ereksjonsproblemer og nedsatt sexlyst.

Lave SHBG-nivåer indikerer unormalt høye nivåer av testosteron. Høye testosteronnivåer kan forårsake polycystisk ovariesyndrom (PCOS) hos kvinner. Hos menn kan det føre til aggresjon, depresjon, irritabilitet, hårtap og forstørret prostata.

Ved å modulere effekten til SHBG, har brenneslerot vist seg å øke eller senke kjønnshormonene alt etter kroppens behov der det trengs. Brennslerotens virkning på enzymet aromatase, gjør den også til et førstevalg ved østrogendominans.

Aromatase

Dette enzymet omdanner testosteron til østrogen. Høye aromatase nivåer øker frigjørelsen av testosteron og produksjonen av østrogen. Mens konverteringen er en naturlig prosess, kan aromatase dysregulering resultere i for mye østrogen eller for lite testosteron.

Hos menn kan høye aromatase nivåer (forhøyet østrogen) forårsake brystforstørrelse, mens det hos kvinner kan forårsake uregelmessige menstruasjonssykluser, klumper i brystet, brystsmerter, humørsvingninger og hukommelsesproblemer. Endometriose er også knyttet til høye østrogennivåer. En interessant studie fra Gazi University i Tyrkia viser at brenneslerot i dyrestudier har evne til å krympe endometriose lesjonene like godt som medikamentet bruselin acetate. Les mer her :http://www.endometriosis-gr.eu/tag/stinging-nettle/

Lavt østrogen hos kvinner kan forårsake hetetokter, humørsvingninger, tørrhet i skjeden og rynker.

I motsetning til menn, har kvinner en tendens til å gjennomgå ekstreme hormonelle svingninger på grunn av en rekke faktorer. Disse inkluderer menstruasjonssykluser, graviditet, overgangsalder, amming og bruk av p-piller. Behovet for å modulere hormonsystemet er nokså stort hos mange kvinner!

Ønsker du å optimalisere og regulere det endokrine systemet samtidig som du støtter opp under virus forsvaret ditt? Da er brenneslerot et supert valg! Ved PMS merkes effekten ofte i løpet av de første ukene ved daglig bruk. Vær oppmerksom på at urten ikke skal kombineres med visse medisiner. Rådfør deg derfor alltid med lege før du starter opp med medisinske urter!

Legg igjen en kommentar