Pollensesongen nærmer seg med stormskritt, og mange starter med antihistaminer allerede i mars. Allergi er et resultat av at immunforsvaret overreagerer på harmløse substanser i miljøet, såkalte allergener. De vanligste er midd, støv og pollen. Det er både genetiske og epigenetiske faktorer som spiller inn ved pollenallergi.
Blodtype B er overrepresentert blant pollenallergikere, etterfulgt av blodtype 0. Blodtype AB er minst plaget.
Hos blodtype 0 trigger lektiner fra maten økt produksjon av Immunglobulin E (IgE) mer enn hos de andre blodtypene. Dette medfører at blodtype 0 i mye større grad reagerer mer aggressivt på pollen ved pollenallergi når de samtidig spiser feil mat. De får oftere økt inflammasjon i bihuler og tett nese fordi slimhinnene hovner opp. Ved å fjerne blodtypespesifikke lektiner fra kosten, avlastes immunforsvaret og allergien blir mildere eller i mange tilfeller helt borte. I tillegg til persontilpasset kost er det også ulike kosttilskudd som kan lette sykdomsbildet. Bromelain, et enzym fra ananas har en inflammasjonsdempende effekt i slimhinnene og kan være til god hjelp når nesa tetter seg helt. C vitamin har antihistamin effekt og selen stabiliserer mast cellene slik at histaminfrigjørelsen reduseres. Andre stoffer som er verdt et forsøk er brennesleblad, som te eller kosttilskudd, samt quercetin, et plantepigment som det finnes mye av i løk, epler og druer.
Blodtype B får oftere problemer med lungene. De har økt risiko for å utvikle inflammasjon i bronkier og lunger, inkludert astma grunnet reaksjon på pollenstøv. N -Acetyl Cystein, en svovelholdig aminosyre, virker antiinflammatorisk og slimløsende i bronkier og lungevev og kan derfor være til god hjelp når lungene affiseres. Ellers kan blodtype B også ha god effekt av MSM, magnesium og pantotensyre.
Blodtype A produserer mer slim enn gjennomsnittet, samt mer av et substans kjent som selektin, som fører til økt inflammasjon. Antihistamin protokoll for blodtype A inkluderer C vitamin, Quercetin og brennesleblad.
Bloodtype AB har som regel dårligst virus forsvar, men er best beskyttet i forhold til pollenallergi. Blodtype AB som likevel har pollenallergi kan ha god hjelp av urtene boswellia, magnolia blomst samt quercetin.
Uavhengig av hvilken blodtype man har, vil det å være «ikke utskiller» alltid resultere i et dårligere balansert immunforsvar og verre utfall også ved pollenallergi. 20% av befolkningen har mutasjon på FUT2 genet, noe som gjør at disse ikke skiller ut frittsvømmende blodtypeantigener i kroppens sekreter. Disse menneskene er også overrepresentert blant astmatikerne.
Det er mye man kan gjøre selv for å få det bedre under pollensesongen. Riktig kosthold og kosttilskudd kan gjøre underverker!
Så bra artikkel Anette 😉