Irritabel tarm (IBS) er en utbredt tilstand som skyldes en svikt i tarmens funksjon som transport organ. Tilstanden kjennetegnes med kramper, abdominale smerter, oppblåst mage, luftsmerter og diare eller forstoppelse, eller en kombinasjon av disse. De fleste føler seg bedre etter dobesøk, men ettersom tarmperistaltikken er annerledes hos en med IBS, føler de fleste en fornemmelse av ufullstendig tømming og kronisk trang til å måtte på do. Veldig mange har også tilleggsplager som muskelverk, hodepine, lite energi og indre uro/angst.
Det er flere årsaker til IBS, og derfor også ulik behandling. De fleste har god effekt av kostomlegging i kombinasjon med tilskudd av blant annet gode tarmbakterier. Faste rutiner og lite stress er også veldig viktig for disse pasientene.
Mange har mye eller lite magesyre, dårlig fett og/eller protein fordøyelse, og det er derfor viktig å finne ut av dette slik at en kan sette inn tiltak for å støtte opp under mangelfull fordøyelsen. Svekket fordøyelse i kombinasjon med feil kosthold over tid, kan føre til dysbiose i tarmen som igjen kan trigge IBS.
Lektiner i maten (feil for din blodtype) kan også være triggere, dette fordi mange lektiner blokkerer trypsin (et enzym som er viktig for proteinfordøyelsen), som igjen fører til ufullstendig nedbrytning av proteiner, dysbiose og inflammasjon i tarmslimhinnen. Lektiner kan også ha en direkte ødeleggende effekt på tarmveggen.
Den nøyaktige årsaken til IBS er ikke kjent. Men man vet idag at tarmmusklene ikke trekker seg sammen slik de skal, nervesystemet er påvirket, det er påvist en abnormitet i nervene som innerverer tarmen hos mange, noe som resulterer i økt sensitivitet og ubehag/smerter når tarmen utvider seg.
IBS har også vist seg hos noen å oppstå etter en mage-tarminfeksjon med kraftig diare forårsaket av virus eller bakterier.
Veldig mange med irritabel tarm har bakteriell overvekst i tynntarmen, mest kjent som SIBO. Disse menneskene kan faktisk bli mye verre av visse typer probiotika. Men har ofte veldig god effekt av en probiotisk sopp kjent som saccaromyces boularii!( Obs: unngå saccharomyces tilskudd ved systemisk candida infeksjon).
Studier har vist at de med IBS har en bakterieflora som skiller seg fra de som ikke har IBS. Å få rettet opp i tarmfloraen er derfor veldig viktig. Her kan tilskudd av probiotika være til stor hjelp ved siden av et persontilpasset kosthold. Det er også blitt mer og mer vanlig med fekal transplantasjon for de mest hardt rammede pasientene.
Har du ennå ikke testet ut probiotika mot din IBS kan det være lurt å gi det en sjanse. Men det er viktig å velge riktig type. Har du for eksempel treg mage vil det ikke hjelpe med en probiotika mot løs mage osv. Skjema over viser en fin oversikt over de ulike bakteriestammene som har vist lovende effekt ved IBS og deres virkningsområdet.